Márki-Zay Péter: akkor is támogatni fogjuk Magyar Pétert, ha ő ezt nem kéri, vagy nem akarja

Satótájékoztatót tartott a Mindenki Magyarországa Néppárt, amit a párt elnöke, Márki-Zay Péter egy elég meglepő kijelentéssel zárt Magyar Péter vonatkozásában, írta meg a Népszava.

A sajtótájékoztatón szó esett többek között az MMN programjáról, beszéltek az Európai Néppárttal való intenzív kapcsolatról és arról is, hogy támogatják Varga Judit NER-ből kicsekkoló exférjét. Márki-Zay Péter közölte, örül annak, hogy Magyar Péter is az Európai Néppártot célozta meg politikai közösségéül, bár hozzátette, hogy ehhez szerinte az üstökösként berobbanó politikusnak még helyenként változtatnia kellene az álláspontján. Mindenesetre úgy tűnik, a támogatásuk feltétel nélküli, sőt: a hódmezővásárhelyi polgármester azt is kijelentette, hogy még kéretlenül is közelednek Magyarhoz. „Mindig ott leszünk mögötte és mindig támogatni fogjuk, amíg ő ezt a rendszerváltást fogja szolgálni, akkor is támogatni fogjuk, ha ő ezt nem kéri, vagy nem akarja. Hazafias közös érdekünk és célunk, hogy leváltsuk ezt a korrupt kormányt, ha neki nem sikerül, akkor a következő három jelöltet is támogatni fogjuk kitartóan” - mondta Márki-Zay.

A Magyar Péterhez való viszonyulásról a volt KDNP-s Szalma Botond, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) kampányfőnöke beszélt bővebben. Ő elmondott több olyan pontot is, amelyben nem értenek egyet. Például bírálta azt, hogy Magyar Péter egy alkalommal arról beszélt, hogy a Fidesz Európa-politikája közelebb áll hozzá, mint az ellenzéké. Korábban megírtuk, hogy emiatt Donáth Anna is nekitámadt az új politikusnak, aki erre válaszul közölte vele, hogy az ő víziója az erős, szuverén Magyarország, erős nemzetállamokon nyugvó erős Európai Unió.

Szalma Botond a sajtótájékoztatón leszögezte, a Mindenki Magyarországa Néppárt örömmel vette Magyar Péter színrelépését, szerinte az ő tevékenysége igazolja az MMN politikáját is. Ezért ők felajánlják az együttműködést Magyarnak. Az Európa-politika mellett azonban abban is jelezte egyet nem értését Magyar felé, hogy ő korábban azt mondta, egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel el tudná képzelni, hogy együttműködjön. Szalma Botond szerint a Fidesz nincs Orbán nélkül, ahogy a DK sincs Gyurcsány nélkül. Összességében az MMN kampányfőnöke azt közölte, együttműködést, szövetséget ajánlanak Magyarnak, de ez nem fúziót jelent. A két párt szerintük jól ki tudná egymást egészíteni. 

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a hatalom részéről negatív figyelemben részesülnek. Kifejtette, hogy a választási szervek nem engedik pártlogójuk teljes körű használatát, a kormányzat pedig igyekszik ellehetetleníteni a kampányukat. Magyar Péter esetében ezt nem tették meg, ami alapján a pártelnök arra következtet, hogy vele ezt egyszerűen nem merik megtenni, rettegnek a Diákhitel Központ volt vezetőjétől. 

Ember Péter Pál, a párt egyik európai parlamenti képviselőjelöltje arról beszélt, uniós programjuk legfontosabb alapvetése az igazság, az egészség, a biztonság és a tervezhető jövő elve. Mint mondta, közös európai egészségügyi minimum bevezetését sürgetik a regionális különbségek csökkentése érdekében, a tervezhető jövő megteremtéséért pedig azt szeretnék elérni, hogy az uniós pályázati források közvetlenük jussanak el a kis- és középvállalkozásokhoz. Emellett „szürkeállomány-védelmi programot" hirdetnek, amelynek lényege az oktatás és a kutatás fejlesztése.

Molnár Róbert alelnök beszédében azt mondta, olyan rendszerre volna szükség, ahol a központi kormányzat partneri viszonyban áll az önkormányzatokkal. Közölte, polgármesterként két évtizede látja az önkormányzati szféra válságát és azt, hogy az államgépezet egy ideje rossz irányba fejlődik. Kormányoldalon kereszténységről beszélnek, miközben „irgalmatlan lett ez az ország”, a társadalom pedig mélyebb válságban van, mint a rendszerváltás előtt - fogalmazott. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)