Magyar Péter: a hatalom okkal fél, hiszen eljutottunk egy olyan pontra, ahol a magyarok többsége már elhiszi, hogy változás kell

A hatalom okkal fél, hiszen eljutottunk egy olyan pontra, ahol a magyarok többsége már elhiszi, hogy változás kell – jelentette ki a Klubrádiónak adott interjújában Magyar Péter, amiből a hvg idézett. 

Komoly változásnak tartja, hogy a korábbi ellenzéki tüntetésekkel ellentétben fiatalokkal volt tömve múlt szombaton a Kossuth tér. „Amikor a fiatalok ott vannak valami mellett, akkor a változást, ahogy a tavaszt, nem lehet megállítani” – magyarázta.

Magyar kérdésre válaszolva azt mondta, nem szereti, amikor messiásnak nézik. „Inkább az ország állapotáról mond el sok mindent, hogy azt gondolják, messiásra van szükség. Maximum egy jókor jött szikra lehettem” – jelentette ki. 

Beszélt arról is, hogy egyelőre politikai one man showról van ugyan szó, azonban mára vannak szövetségesei. Megvan a pártja, alapítványa, profikkal, magyarokkal dolgozik – állítása szerint külföldről nem fogad el támogatást. Olyannyira nem, hogy elmondása szerint nem csupán ellenzéki pártok, hanem különféle nagykövetségek is megkeresték, ezeket pedig elutasította, vagy volt, hogy nem is reagált megkereséseikre.

Szóba került az is, hogy lehet-e a Fidesszel koalíciót kötni. Korábban nem zárkózott el ez elől, most azonban némileg tartózkodóbb álláspontot vett fel. Szerinte egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel lehetne koalícióra lépni, Orbán Viktor nélkül azonban a Fidesz nem létezik.

Magyar szerint az sem egyértelmű, hogy 2026-ban lesznek az országgyűlési választások. Szerinte a jelenlegi EP-választáson valójában nem az ő szereplése igazán a fontos, hanem az, hogy mekkorát esik vissza a Fidesz. A kormánypárt ugyanis a legutóbbi választáson hatvan százalék körül kapott és soha nem volt ötven alatt – most azonban Magyar szerint ha a voksok 45 százalékát szerzi meg, az kudarc, ha azalatt, akkor nagyon nagy kudarc, ha pedig beesik negyven százalék alá a támogatottságuk az EP-választáson, akkor az „totális vereség”. Szerinte korábban az volt a kérdés, hogy a Fidesznek 14-15 képviselője lesz-e – most viszont az, hogy egyáltalán 10-11 összejön-e neki.

Arra számít, hogy pártjával az ellenzék legerősebbjei lesznek, ettől pedig szerinte a Fidesz is tart, mára a propagandával az 1,5 millió törzsszavazójukat védik. (Fotó: Magyar Péter / Facebook)