Kritikus időszak vár Európára az Iszlám Állam miatt Tarjányi Péter szerint

Amikor fegyverszállítmányok sokasága indul el különböző térségekbe, amelyeket el lehet lopni, az Iszlám Állam terrorszervezet stratégái azt érzik, hogy miközben 2015-2017-ben sorozatos vereségeket szenvedtek el, most újraéledt és próbálkozik. Fontos lépés volt számukra a moszkvai terrorcselekmény - mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Az Iszlám Állam most úgy gondolja, hogy kihasználhatja a közel-keleti káoszt és fenyegetheti a világot.

De nem csak fenyegetőzik, hanem adott esetben támadásokat is végre hajt, akár európai célpontokon is - tette hozzá Tarjányi. Ezen látható jól, hogy baj van a térségben - fűzte hozzá a szakértő. 

Mindeközben foci EB-re készül Európa, emiatt fokozni kell a készültséget - hangzott el a műsorban. De nem lehet minden támadás és minden terrorszervezet ellen felkészülni - hangsúlyozta Tarjányi Péter. Éppen ezért minden nagyobb rendezvény óriási kihívást jelent biztonságpolitikai szempontból.

Ez olyan túlterhelést jelent, hogy miközben Európa 2015-höz képest fényévekre jár terrorelhárítási szempontból, sokkal előrébb tart, rengeteg fejlesztés történt, de az erőforrások végesek.

Az Iszlám Állam pedig úgy áll a támadásokhoz, hogyha csak egy is bejön, az nekik hatalmas siker. Összességében kritikus lesz az előttünk álló időszak - mondta a biztonságpolitikai szakértő.