Szinte az elsők között szerepel, hogy felejtsük el a tésztát, ha fogyni szeretnénk, ami sokakat el is tántorít a kilók leadásától, hiszen az egyik leggyorsabban elkészíthető étel és még finom is. Viszont egy új kutatás szerint idei végre elfelejteni ezt a tévhitet, sőt, még arra is felhívja a figyelmet, hogy igazából az egészségen étkezés egyik fontos része, amely még a fogyásban is segíthet.
Lisa Sanders és Joanne Slavin párosa 38 közzétett tanulmányt elemzett, amelyek a tésztafélék fogyasztását és a testsúlyt vizsgálták felnőttek és gyermekek körében, és azt találták, hogy „a magas tésztatartalmú táplálkozási minták általában nem állnak összefüggésben a túlsúly vagy elhízás esélyével, vagy fordítottan arányosak” - vette észre a Bors. Más szóval, nem találtak összefüggést a tésztafogyasztás és a túlsúly között.
A tanulmány szerint a tésztafélék beilleszthetők az egészséges étrendbe, és nem járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz vagy akadályozzák a fogyást. A kutatók csak a hagyományos fehér tésztákra vonatkozó adatokba ástak bele magukat, a teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tésztákra, illetve a tojás- vagy rizstésztákra vonatkozóakba már nem.
A tészta főzésének módja befolyásolja leginkább, hogy hizlal-e. Tracey Robertson, a Surrey-i Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója szerint az lenne a legtökéletesebb, ha „al dente” állapotig főzzük a tésztát, tehát addig, mikor még „harapós” és nincs túlfőzve. A főzés módja mellett pedig természetesen az is befolyásolja, hogy a hizlaló verziót fogyasztjuk-e éppen, hogy mivel tálaljuk a tésztát, például egy csupa sajtos, zsíros szósz sokkal jobban hizlal, mint egy sima paradicsomos.